Czy w treści zadania jest błąd?
Staś: Pani Ania za wykonanie umowy o dzieło zarobiła brutto 3500 zł . Firma odprowadziła podatek w
wysokości 20% tej kwoty. Ile pieniędzy netto otrzymała pani Ania
14 sty 20:58
getin:
wydaje mi się że nie ma błędu
Rozw 3500 − 700 = 2800zł − kwota netto
14 sty 21:08
Staś: Też tak bym to wyliczył a nauczyciel twierdzi że w treści jest błąd bo to nie netto i brutto
tak się liczy
14 sty 21:09
getin:
wg mnie: netto = brutto − podatek
jeśli brutto = 3500zł
podatek 20% tej kwoty to 700zł
to netto 2800zł
14 sty 21:17
Qulka: jeśli chodzi o pensje to z grubsza tak ..(bo jeszcze ZUSy)
gdyby to był towar na półce to miałby już w sobie podatek więc inaczej

ale treść jednoznacznie wskazuje na obliczenia
14 sty 21:26
15 sty 01:00
15 sty 01:12
Qulka: zarobiła brutto 3500 zł . podatek w wysokości 20%
TEJ kwoty.
Ile pieniędzy netto otrzymała ?
Podatek potrącili od kwoty brutto czyli 20% z 3500zł
wszystko tak jak trzeba dodali odpowiednie słowo klucz żeby wiadomo było jak liczyć..
a że uprościli obliczenia do jednego działania to miłe
15 sty 02:00
chichi:
Uważam tak samo jak @
Qulka miłej nocy
15 sty 02:08
a@b:
No i po ptokach
15 sty 02:25
Staś: Dzięki
15 sty 09:54