dowód
mydlix: Udowodnij, że jeśli a2 + b2 ≤ 2, to a + b ≤ 2
14 sty 20:20
Qulka:

każdy punkt niebieskiego koła leży poniżej zielonej prostej lub się styka
bo odległość środka od prostej =r
14 sty 20:26
mydlix: Dziękuję, ale czy ktoś umie to zrobić metodami algebraicznymi?
14 sty 20:33
chichi:
Jeżeli są założenia jakieś co do liczb, mianowicie a,b>0 to można z nierówności Cauchy'ego
między średnimi
14 sty 20:37
Qulka: ale Pani egzaminator w zeszłym miesiącu powiedziała że geometryczny do tego jest najlepszą
metodą
14 sty 20:38
Minato:
Am ≤ Kw
| a+b | | a2+b2 | | 2 | |
| ≤ √ |
| ≤ √ |
| = 1 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
a+b ≤ 2
14 sty 20:45
ICSP: a + b ≤ |a+b| = √(a+b)2 ≤ √(a+b)2 + (a−b)2 = √2(a2 + b2) ≤ √2*2 = 2
14 sty 20:56
getin:
ogólnie wiadomo, że (a−b)2≥0
(a−b)2≥0
a2−2a*b+b2≥0
a2+b2≥2a*b
2a*b≤a2+b2
2a*b≤a2+b2≤2
2a*b≤2
a2+b2 ≤ 2
dodajemy stronami 2a*b
a2+2a*b+b2 ≤ 2 + 2a*b
a2+2a*b+b2 ≤ 2 + 2a*b ≤ 2 + 2
(a+b)2 ≤ 2 + 2a*b ≤ 4
(a+b)2 ≤ 4
przy założeniach a≥0, b≥0 otrzymujemy
a+b ≤ 2
dla a,b różnych znaków i takich że a+b>0 mamy 2a*b < 0
a2+b2 ≤ 2
dodajemy stronami 2a*b
a2+2a*b+b2 ≤ 2 + 2a*b
a2+2a*b+b2 ≤ 2 + 2a*b ≤ 2 + 0
(a+b)2 ≤ 2 + 2a*b ≤ 2
(a+b)2 ≤ 2
a+b ≤ √2 a jeśli coś jest mniejsze od √2 to automatycznie jest mniejsze od 2
dla a,b różnych znaków i takich że a+b<0 mamy od razu tezę jeśli a+b<0 to automatycznie a+b≤2
dla a,b ujemnych tzn. a+b<0 od razu mamy tezę
14 sty 21:05
mydlix: Dziękuję bardzo
15 sty 14:23
ICSP: Skoro 2ab ≤ 2 to
(a+b)2 ≤ 2 + 2ab ≤ 2 + 2*1 = 4
15 sty 15:33