.
Jan: | | 2x+1 | |
lim x→−1+ − |
| |
| | 2x6+x3−3x2+2 | |
Pytanie co oznacz ten plus i minus u góry, przy jedynce? X dąży do −1 z obu stron? Jakie to ma
znaczenie w tym przykładzie?
14 sty 20:09
Mila:
Mianownik dla x=−1 jest równy 0.
Liczysz granice lewostronną i prawostronną.
14 sty 21:44
Jan: Pomoże ktoś?
14 sty 21:51
Szkolniak: 2x
6+x
3−3x
2+2=(x+1)(2x
5−2x
4+2x
3−x
2−2x+2)
| | 2x+1 | |
limx→−1+ |
| = |
| | (x+1)(2x5−2x4+2x3−x2−2x+2) | |
| | −2+1 | | −1 | |
= |
| = |
| = +∞ |
| | 0+*(−2−2−2−1+2+2) | | 0+*(−3) | |
| | 2x+1 | |
limx→−1− |
| = |
| | (x+1)(2x5−2x4+2x3−x2−2x+2) | |
| | −2+1 | | −1 | |
= |
| = |
| =−∞ |
| | 0−*(−2−2−2−1+2+2) | | 0−*(−3) | |
Tak to będzie?
15 sty 00:11