25 | 25 | 1 | ||||
W wypukłym czworokacie ABCD: AB= | , BC=12 | , CD=6 | ,kat DAB jest ostry, kat | |||
64 | 64 | 4 |
3 | 63 | |||
ASC jest rozwarty, sin(DAB)= | , cos(ABC) =− | . Okrąg o środku w O jest styczny do | ||
5 | 65 |
√130 | ||
póki co stawiam, że |OC|= | , aczkolwiek poczekaj na opinie bardziej doświadczonych | |
2 |
3 | 63 | |||
sinα= | , cosβ=− | |||
5 | 65 |
25 | 25 | 1 | ||||
|AB|= | , |BC|=12 | , |DC|=6 | ||||
64 | 64 | 4 |
3 | 63 | |||
sinA= | , cosB= | |||
5 | 65 |
4 | 16 | |||
cosA=− | , sinB= | |||
5 | 65 |
3 | 63 | 16 | 4 | |||||
sin(A+B)= | * | + | *(− | )⇔ | ||||
5 | 65 | 65 | 5 |
5 | 12 | |||
sinγ= | , cosγ= | |||
13 | 13 |
AB | SB | ||
= | ⇔|AB|*sinA=|SB|*sinγ⇔ | ||
sinγ | sinA |
25 | 3 | 5 | |||
* | =|SB|* | ||||
64 | 5 | 13 |
39 | ||
|SB|= | ||
64 |
39 | 25 | |||
|SC|= | +12 | ⇔ | ||
64 | 64 |
13 | DC | 5 | 25 | ||||
= | ⇔13* | = | *sinδ | ||||
sinδ | sinγ | 13 | 4 |
4 | 3 | |||
sinδ= | , cosδ=− | ( kąt rozwarty) | ||
5 | 5 |
γ | sinγ |
| |||||||||||||
ctg | = | = | =5 | ||||||||||||
2 | 1−cosγ |
|
γ | y | y | ||||
ctg | = | , | =5⇔y=5r | |||
2 | r | r |
δ | sinδ |
| 1 | ||||||||||||||
ctg | = | = | = | ||||||||||||||
2 | 1−cosδ |
| 2 |
1 | v | |||
W ΔDOL: | = | ⇔ | ||
2 | r |
1 | ||
v= | r | |
2 |
1 | ||
v+x=6 | , y+x=13 | |
4 |
1 | 1 | |||
x+ | r=6 | |||
2 | 4 |
11 | 3 | |||
x= | , r= | |||
2 | 2 |
121 | 9 | |||
|OC|2= | + | |||
4 | 4 |
√130 | ||
|OC|= | ||
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |