Metody Numeryczne wzór pięciopunktowy PROBLEM
Student007: Podaj O(h4) pieciopunktowy wzór przyblizajacy f '(x)
wykorzystujacy ˛wartosci f(x − h) ,f(x),f(x + h), f(x + 2h) oraz f(x + 3h) .
Rozpatrz wyrazenie Af(x − h)+Bf(x + h)+Cf(x + 2h)+Df(x + 3h)
i zbadaj sumę czterech szeregów Taylora co pozwoli odpowiednio wybrać stałe A,B,C,D.
Współczynnik przy f'(x) ma być równy 1
Odp to 112h[−3f(x − h)−10f(x)+18f(x + h)−6f(x + 2h)+f(x+3h)]+O(h4)
Tyle tylko ,że mi nie wychodzą takie współczynniki układam układ równań z rozwinięć Taylora
po skróceniach otrzymuje takie cos
A+B+C+D=0
−A+B+2C+3D=1h
A+B+4C+9D=0
−A+B+8C+27D=0
Nie wiem skad nagle bierze sie w odpowiedzi f(x)
Gdy licze ten uklad ktory napisalem powyzej wychodzi mi
A=−1124h
B=13h
C=14h
D=−18h
Co robię nietak?
14 sty 18:48
Qulka: Twoje ABCD nie spełniają już drugiego równania : −A+B+2C+3D=1/h
14 sty 19:48
Qulka: no i w tym wyrażeniu w treści brakuje Ci f(x)
14 sty 20:10
Student007: Taką treść otrzymałem niestety ,przepisałem tak jak jest w oryginale.
14 sty 22:10
Qulka: jak zamienisz B z C to będzie OK i chyba coś w ich odpowiedziach się przesunęło
14 sty 22:45
Student007: faktycznie przez zmęczenie zamieniłem kolejnością C z B ,dzięki
Ale dalej mi to nie pasuje zeby bylo 1/12h przed nawiasem musze miec −3/12h ,a nie −11/24h
wtedy dostane 5.5.
Cholera teraz czy to moj blad czy tego kto tworzyl zadanie...
i jeszcze skad mam wziac wspolczynnik przy f(x) = −10 tak jak jest w odpowiedzi?
14 sty 23:14
Qulka: dlatego komentarz, że im w odpowiedziach coś nie wyszło...może nie to wstawili
14 sty 23:17
Student007: przy współczynniku A
14 sty 23:17
Student007: Możliwe ,wielkie dzieki za pomoc
14 sty 23:18