Funkcja odwrotna
Ala: W tym zadaniu muszę zbadac, czy funkcja f(x) posiada funkcje odwrotna
Określić jej dziedzinę (jeśli istnieje), i zbadać ciągłość tej funkcji odwrotnej w jej
dziedzinie.
Funkcja to:
f(x)= ex+e−x / ex − e−x
14 sty 18:35
Qulka:
| | ex+1/ex | | e2x+1 | | 2 | |
f(x)= |
| = |
| = 1+ |
| = y |
| | ex−1/ex | | e2x−1 | | e2x−1 | |
odwracamy
| | 2 | |
f−1(x) = [ ln( |
| +1) ]/2 |
| | x−1 | |
14 sty 19:17
Qulka: Df−1=(−∞;−3)u(−1;1)u(1;+∞) ciągła
14 sty 19:30
Ala: mogłabyś wyjaśnić jak jest ciągła jeśli aż tyle jest wyrzucone z dziedziny?
14 sty 19:35
Qulka: ciągła w dziedzinie.. logarytm nie ma dziur
14 sty 19:37
Qulka: źle przepisałam znak ... D=(−∞;−1)u(1;+∞)
14 sty 19:41