Zespolone,
Yusti: Więc ogólnie robiłam sobie zadania przygotowawcze do kolokwium, i spotkało mnie coś takiego
Znajdź rozwiązania:
i|x−i| + |x+i| = 2+2i*sqrt(2)
Próbowałam rozłożyć x na x= a+bi, ale zgubiłam się, ma ktoś jakąś wskazówkę?
14 sty 17:44
ICSP: |x + i| = 2
|x − i| = 2√2
x = a + bi
√a2 + (b+1)2 = 2
√a2+ (b−1)2 = 2√2
a2 + (b+1)2 = 4
a2 + (b−1)2 = 8
a2 + b2 + 1 + 2b = 4
a2 + b2 + 1 − 2b = 8
b = −1 ⇒ a = ± 2
x = 2 − i v x = −2 − i
14 sty 17:52
Yusti: Miałam podobnie, ale czemu możemy zniknąć to" i " pod pierwiastkiem
nie powinno być
a2 + i(b+1)2 = 4
15 sty 13:43
ICSP: definicja modułu.
z =a + bi
|a| = √a2 + b2
15 sty 14:14
Yusti: Hmm, w takim razie dziękuję
15 sty 15:51