Poziom istotności, test hipotezy
igrexol: W przeszłości średni czas połączeń telefonicznych klientów z infolinią komputerową wynosił 16,0
minuty. Firma komputerowa przeprowadza szkolenie dla swoich konsultantów telefonicznych z
zamiarem skrócenia tego średniego czasu połączenia. Po treningu losowa próbka 20 połączeń
miała średnią 14,3 minuty i odchylenie standardowe próbki 5,0 minut. Przeprowadź test hipotezy
na dwóch odpowiednich poziomach istotności, aby zdecydować, czy program szkolenia okazał się
sukcesem.
14 sty 15:53
Qulka:
dla 99% poziomu ufności
14,3±2,56•5/√20 = 14,3±2,86 ∍16 Nie
dla 95% poziomu ufności
14,3±1,96•5/√20 = 14,3±2,19 ∍16 Nie
dla 90% poziomu ufności
14,3±1,64•5/√20 = 14,3±1,83 ∍16 Nie
14 sty 16:42
igrexol: Dziękuję za to co jest ale nie wiem nawet z jakiego to wzoru działania i potrzebuję dalszej
pomocy.
1.Z hipotezy zerowej wynika, że średnia populacji jest:
= 14,3, >14,3, =16, <16
2.Z hipotezy alternatywnej wynika, że średnia populacji jest:
= 16, =14,3, <16, >14,3
3.Wartość statystyki testowej t−Studenta wynosi
1,52 / 2,54 / −1,52 / −2,54
4.Jaka jest decyzja na poziomie istotności 0,05 (5%)?
Odrzucić hipotezę zerową / nie odrzucać hipotezy zerowej / nie można podjąć decyzji
5.Jaka jest decyzja na poziomie istotności 0,1 (10%)?
Odrzucić hipotezę zerową / nie odrzucać hipotezy zerowej / nie można podjąć decyzji
6.Rezultat testu jest
słabo/średnio/wysoce istotny statystycznie / nieistotny statystycznie
14 sty 16:58
Qulka: działania z tego wzoru :
https://pl.wikipedia.org/wiki/Przedzia%C5%82_ufno%C5%9Bci#Znane_odchylenie_standardowe
ale faktycznie lepiej by było z:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Przedzia%C5%82_ufno%C5%9Bci#Nieznane_odchylenie_standardowe
bo wtedy punkt 3 ma sens

zatem
(1%) 14,3±2,54•5/√20 = 14,3±2,84 ∍16 Nie
(5%) 14,3±1,73•5/√20 = 14,3±1,93 ∍16 Nie
(10%) 14,3±1,33•5/√20 = 14,3±1,49 ∌16 Tak
1. =16
2. <16
3. 2,54
4.Nie odrzucać hipotezy zerowej
5. Odrzucić hipotezę zerową
6. nieistotne statystycznie
14 sty 18:29
igrexol: pkt. 3 i 6. źle

.
14 sty 18:32
igrexol: @Qulka, mogę liczyć na pomoc odnośnie 3 i 6?
W 3. będzie −2,54?
14 sty 21:06
Qulka:
| | 14,3−16 | |
w 3. no to oni mieli na myśli pewnie temp =−1,52 = |
| •√20 |
| | 5 | |
w 6. to niech będzie średnio

ale nie kojarzę abym to kiedyś liczyła ..
14 sty 21:15
igrexol: 6. Ani nie istotny ani średni. Albo istotny albo mało istotny, wydaje mi się że w takiej
sytuacji będzie mało istotny? W ogóle jak to się określa? Nie wiesz?
14 sty 22:54
igrexol: No i oczywiście dziękuję za pomoc
14 sty 22:55
14 sty 23:02
14 sty 23:10