V =
Proste: Dany jest prostopadłościan o podstawie kwadratu, przekątna podstawy jest równa a i tworzy z
przekątną
ściany bocznej wychodzącej z tego samego wierzchołka kąt β. Jeśli V oznacza objętość to który
wzór jest prawidłowy ?
a)V = a3 * √−cos(2β)/4cosβ
b)V= a3 √1−2cos2 β/2cosβ
c)V= a3 √1−2cos2 β/4cosβ
d)V = a3 * √1−sin2(β)/4cosβ
14 sty 15:28
a@b:
Odp : a)
14 sty 15:45
a@b:

x= a
√2
| | a | | a | |
H2=l2−x2 ⇒ ....... H= |
| √1−2cos2β = |
| √−cos(2β) |
| | 2cosβ | | 2cosβ | |
V= ............
Odp: a)
14 sty 16:14
a@b:
Poprawiam :
x= a√2/2
14 sty 16:18