dwa różne pierwiastki ujemne
qTarantin0: Dla jakich wartości parametru m równanie (2−m)x2+(3−m)x+1=0 ma dwa różne pierwiastki ujemne?
zapisałem założenie 2−m≠0, Δ>0, x1+x2<0 i x1*x2>0 i nie wiem jakie założenie ma być żeby
pierwiastki były różne
Δ = (m−1)2
Pomoże ktoś?
14 sty 15:26
ICSP: a jaka jest różnica między warunkami :
Δ > 0
i
Δ ≥ 0
14 sty 15:29
qTarantin0: Δ ≠0 bo równanie ma mieć dwa rozwiązania
14 sty 15:30
ICSP: "bo równanie ma mieć dwa" różne "rozwiązania"
Tak jest poprawnie.
Warunek Δ > 0 w przypadku równania kwadratowego zapewnia dwa różne rozwiązania.
14 sty 15:34
qTarantin0: O matko, na to nie wpadłem... Dzięki wielkie
14 sty 15:35
ICSP: (2 − m)x2 + (3 − m)x + 1 =
= −mx2 −mx + 2x2 + 3x + 1 =
= −mx(x+1) + (x+1)(2x+1) =
= (x+1)((2−m)x + 1)
(2 − m)x = −1
Chcemy aby istniał x < 0 i x ≠ −1, więc
2 −m > 0 i 2 − m ≠ 1
dlatego
m < 2 i m ≠ 1
14 sty 15:43