W koszyku znajduje się 10 bananów, 8 jabłek, 6 pomarańczy oraz 4 gruszki.
helpme: W koszyku znajduje się 10 bananów, 8 jabłek, 6 pomarańczy oraz 4 gruszki. Niech
a
i oznacza liczbę parami różnych zestawów składających się z i owoców; każdy
taki zestaw zawiera co najmniej jednego banana, co najwyżej dwa jabłka, liczba
pomarańczy jest parzysta, a liczba gruszek nieparzysta. Skonstruuj funkcję
tworzącą dla ciągu a
i (i = 1,
∞) . Znajdź a
5.
Funkcja tworząca wyszła mi :
(x + x
2 + ...) (1 + x + x
2) (1 + x
2 + x
4 + ...) (x + x
3 + x
5 + ...) =
Niestety nie mam pojęcia jak zabrać się za wyliczenie elementu a
5. Bardzo proszę o pomoc.
Qulka: nie zauważyłam co najmniej przed bananem

to jeszcze 9 przypadków czyli a
5=13
BBJPP
BBJJG
BBGGG
BBBJJ
BBBPP
BBBJG
BBBBJ
BBBBG
BBBBB