pierwiastki równania liczb zespolonych
abcedilla: mam znaleźć wszystkie wartości pierwiatków liczb zespolonych
7√−3−√3i
nie mam pojęcia jak to zrobić...jak również mam pytanie czy przykład poniżej jest prawidłowy.
Mam rozwiązać rownanie w zbiorze liczb zespolonych:
x6−64=0
14 sty 13:10
VII: x
6−64=0
x
6=64
x=2
Kazdy pierwiastek stopnia szostego z 1 mnozysz przez 2
w
0=1
w
3= −w
0
w
4= −w
1
w
5=−w
2
14 sty 14:36
VII: z=−3−
√3i
|z|=
√9+3=
√12= 2
√3
| | π | | 11 | |
argz=2π− |
| = |
| π=φ(argument glowny ) |
| | 6 | | 6 | |
postac trygonometryczna
| | 11π | | 11π | |
z=2√3(cos |
| +isin( |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
Wzor na pierwiastki i policz
14 sty 14:43