Geometria
Maja: W zależności od parametru k określić możliwe wzajemne położenie prostych:
| | x−1 | | y+1 | | z−1 | |
l1: |
| = |
| = |
| , l2: x+1=y−1=z |
| | 1 | | 2 | | k | |
Po wektorach kierunkowych widać, że równoległe na pewno nie będą. Ale jak dobrać ten parametr,
żeby na przykład się przecinały? Zamieniłam na równania parametryczne:
| | ⎧ | x=t+1 | |
| l1: | ⎨ | y=2t−1 | ,
|
| | ⎩ | z=kt+1 | |
I mam taki pomysł żeby przyrównać do siebie odpowiednie współrzędne, ale nie wiem jakie ma być
rozwiązanie, żeby się przecinały na przykład. Pomógłby ktoś?