Ekstrema funkcji
misiaczek: dzień dobry , czy mógłby mi ktoś pomóc wyznaczyć ektrema i monotoniczność funkcji
f(x)=x*e1/x wychodzi mi pochodna: (e1/x*x−e1/x)/x i po przyrównaniu jej do zera
dostaje ekstremum równe 1 ,ale po sprawdzeniu przedziały monotoniczności nie zgadzają się z
wykresem funkcji
14 sty 10:19
Minato:

Funkcja y jest określona dla x∊R\{0}
y = x*e
1/x
| | 1 | |
ln y = ln(x*e1/x)= lnx + lne1/x = lnx + |
| |
| | x | |
| dy | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = ( |
| − |
| )*y = ( |
| − |
| )*x*e1/x = (1− |
| )e1/x |
| dx | | x | | x2 | | x | | x2 | | x | |
| | 1 | |
1− |
| = 0 lub e1/x = 0 (sprzeczne) |
| | x | |
x
0 = 1
Monotoniczność
(x−1)x>0
(−
∞; 0) oraz (1:+
∞) (dla takich x−ów funkcja y rośnie)
(0, 1) (dla takich x−ów funkcja y maleje),
zatem w x
0 = 1 mamy ekstremum lokalne.
14 sty 10:59
misiaczek: nie wiem czemu ale na wolframie dostaje inną pochodną
14 sty 12:27
misiaczek: dobra , jednak sie zgadza mój błąd
14 sty 12:28