Pole
Layla:

Obliczyć pole obszaru płaskiego zawartego pomiędzy;
y=lnx, y=−x+1, y=e
Liczę ze wzoru na ∫ ("prawa funkcja"−lewa funkcja")dy, czyli
y=lnx→e
y=x
y=−x+1→x=−y+1
| | 1 | | 1 | |
∫(ey+y−1)dy=ey+ |
| y2−y w granicach od 0 do e =ee+ |
| e2−e−1≈15 |
| | 2 | | 2 | |
W którym miejscu popełniam błąd?
13 sty 20:49
?:

wg mnie masz dobrze.
13 sty 22:54
Mila:
To wygląda tak, że pole zacieniowane wynosi około 15j.
13 sty 23:02
Layla: Jeżeli jest dobrze to ok, zasugerowałam się wolframem, który wypluł mi zaskakujący wynik.
Dziękuję bardzo za rozwianie wątpliwości
13 sty 23:15
Filip:
Mila a co mają do tego liczby zespolone
13 sty 23:22
Mila:
15 jednostek kwadratowych. Komputer masz w głowie?
13 sty 23:47