matematykaszkolna.pl
całka podwójna? krzysiek007: znaleźć taką funkcję F, by F'' było równe x2+2x mam takie zadanie, kompletnie nie wiem jak się je robi spróbowałem je zrobić, i zapisałem ∫∫x2+2x dx,
 1 1 
wyszło mi

x3(

x +1) + C (stała)
 3 4 
czy dobrze to policzyłem? nie miałem tego na wykładach, jednak natknąłem się na jedno takie zadanie i nie wiem, czy zapis jest poprawny, wynik? ktoś mógłby podpowiedzieć jak prawidłowo się rozwiązuje zadania tego typu?
13 sty 19:47
krzysiek007: właściwie to teraz policzyłem F'' z wyniku i wyszła mi funkcja F, więc pozostaje pytanie o sposób zapisu
13 sty 19:48
Maciess: Na pewno nie miales dodatkowych warunkow na te funkcje? Bo tak to dostaniesz
 1 1 
F(x) =

x4+

x3+W(x)
 12 3 
gdzie W(x) jest wielomianem stopnia co najwyżej 1
13 sty 20:16
krzysiek007: @Maciess racja, sprawdziłem w wolframalpha i x2+2x dxdx daje wynik taki jak mam, z tą różnicą, że zamiast C jest C2 i dodatkowo C1x, czyli ten wielomian powinno się pisać z tymi C1x, C2, czy W(x)? i jak w przypadku gdy mam jeszcze więcej tych C?
13 sty 20:24
Maciess: No w tym przypadku to obojętnie. Najważniejsze zebys mial swiadomosc ze to nie jest jedna konkretna funkcja tylko cała rodzina funkcji. Czy ty zapiszesz W(x) i go opiszesz czy C1x+C0 to już kwestia twojej preferencji emotka
13 sty 21:53