Oblicz całkę
raf: | | 1+arcsinx | | dt | | −1 | |
∫ |
| dx= |x2=t arcsinx dx= |
| |= −∫ |
| dt = − √1−t |
| | √1−x2 | | 2 | | √1−t | |
Czy ta całka jest poprawnie policzona? Jeśli nie, to gdzie są błedy?
13 sty 18:47
Filip:
Co to za podstawienie?
t=x
2
13 sty 18:56
raf: Już nieważne. Dowiedziałem się, że do tej pory nie wiedziałem jak dobierać liczby do
podstawiwania.
13 sty 19:05
13 sty 20:33
Filip:
ale od razu to podstawienie? Ja myślałem aby przed podstawieniem zrobić jeszcze jeden krok:
| | 1+arcsinx | | 1 | | arcsinx | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx+∫ |
| dx= |
| | √1−x2 | | √1−x2 | | √1−x2 | |
| | arcsinx | |
=arcsinx+∫ |
| dx |
| | √1−x2 | |
I teraz można zastosować podstawienie, które napisałeś
13 sty 21:53