Geometria paralityczna
Maja: Zbadać wzajemne położenie prostych:
| | ⎧ | x=2t−3 | |
| l: | ⎨ | y=−t+1 |
|
| | ⎩ | z=3t−2 | |
Zamieniłam równanie prostej k na parametryczne:
| | ⎧ | x=4s+1 | |
| k: | ⎨ | y=−2s+1 |
|
| | ⎩ | z=6s+4 | |
i przyrównałam odpowiednie zmienne:
2t−3=4s+1
−t+1=−2s+1
3t−2=6s+4
Wyszło mi:
−3=1
−2=4, czyli układ sprzeczny.
Czy to oznacza, że proste się pokrywają czy że są skośne? Bo w odpowiedziach pani od ćwiczeń
jest że się pokrywają ale mi coś nie pasuje.
13 sty 15:08
Jerzy:
Nie mogą się pokrywać proste, które mają różne wektory kierunkowe.
13 sty 15:13
Maja: To muszę zmienić panią od ćwiczeń. Dzięki
13 sty 15:25
krzysiu: Pokrywają się, widać to od razu
13 sty 16:00
Jerzy:
Teraz widzę,że mają jednak ten sam wektor kierunkowy.
13 sty 16:03
Mila:
1) Wektory kierunkowe prostych:
l: k1=[2,−1,3|
k: k2=[4,−2,6] || [2,−1,3]⇔ proste są równoległe
P=(−3,1,−2)∊l
Sprawdzamy, czy istnieje s, takie , że P∊k
−3=1+4s⇔s=−1
1=1−2s⇔s=0
nie istnieje.
Proste są równoległe.
======================
2) Jeżeli równanie prostej k ma postać:
x=4s+1
y=−2s−1
z=6s+4
to mamy
−3=1+4s , s=−1
1=−1−2s, s=−1
−2=4+6s, s=−1
Proste są równoległe , proste pokrywają się.
13 sty 16:11
Maja: Okej, rozumiem. Dzięki wielkie. To pewnie chciała dać przykład na pokrywające się, ale się
pomyliła i wyszło, że się nie pokrywają.
13 sty 16:21
Mila:
Może skonsultuj z koleżanką Twój zapis
13 sty 16:56