Znajdź postać kartezjańską i
Paweł: Znajdź postać kartezjańską i parametryczną płaszczyzny
przechodzi przez początek układu i jest prostopadła do prostej łączącej A = (1, 2, 3) z B = (7,
2, 0)
13 sty 12:11
jc: Jeszcze raz spytam, co to jest postać kartezjańska płaszczyzny (google kierują mnie do Twojego
wpisu).
13 sty 12:34
Paweł: chyba równanie ogólne
13 sty 13:49
jc: B−A=(6,0,−3) || (2,0,−1)
Równanie ogólne: 2x−z=0
Równanie parametryczne:
x=s
y=t
z=2t
13 sty 13:56
Paweł: a mógł byś dać jakieś wskazówki jak do tego dojśc bardziej?
13 sty 14:21
jc:
Równanie płaszczyzny przechodzącej przez (0,0,0) i prostopadłej do wektora (p,q,r):
px+qy+rz=0
Rozważana płaszczyzna jest prostopadła do wektora B−A równoległego do wektora (2,0,−1).
Równanie parametryczne. Np. Tak: dwie zmienne uznajesz za parametry, trzecią wyznaczasz.
Oczywiście w przypadku np. z=7, nie możesz z przyjąć jako parametr. Wtedy możesz napisać:
x=s
y=t
z=7
13 sty 14:34
Paweł: x=s
y=t
z=2t
Tu nie powinno być z = 2s?
13 sty 15:02
jc: Masz rację, x=s, y=t, z=2s.
13 sty 16:17