Pytanie o pochodną
Samilin: Witam. Pisze z zapytaniem Czy mozna tak obliczyc pochodna
Otóż mam rownanie
9lw2√1+8sin2(3wt)
Czy po wyjeciu pochodnej Mogę to 9Lw2 wyjac przed pochodna I wychodzi mi
9LW2 * 1/2{1+8sin2(3wt)} * 16sinw(3wt) ? Czy nie mozna wyjmowac tak tego czynnika
13 sty 11:35
13 sty 11:36
Samilin: Na samej gorze mam wynik rownania a ponizej chce obliczyc z tego pochodna i czy moge to 9Lw2
zapisac tak jak zapisalem czyli przed 1/2 RAZY pochodna ?
13 sty 11:37
Jerzy: 1) Nie ma pojęcia "pochodna równania "
2) Co jest zmienną w tej funkcji
3) Co znaczy "po wyjęciu pochodnej ?
Jeśli zmienną jest t , to:
| | 9lw2*48wsin(3wt)cos(3wt) | |
f'(t) = |
| |
| | 2√1 + 8sin2(3wt) | |
13 sty 11:58
Jerzy:
Możesz jeszcze uprościć licznik : 216lw2*sin(6wt)
13 sty 12:00
Samilin: Okej dzieki. Rozumiem juz. Wlasnie chodzilo mi o to czy moge to 9lw2 Dac do mianownika czy
musiualem go wczesniej wlozyc pod pierwiastek
13 sty 12:02
Samilin: A czy w tym miejscu nie powinno byc samo cosinus ?
9lw2*48wsin(3wt)cos(3wt)
13 sty 12:07
Jerzy:
Nie.
Np: f(x) = sin2(ax) , to f'(x) = 2sin(ax)cos(ax)*a = 2asin(2ax)
13 sty 12:10
Samilin: Okej Dzieki Wielkie !
13 sty 12:12