Wektory
mature29: Dane dwa wektory A, B, są 2−ma przekątnymi sąsiednich sobie ścian sześcianu,
które pochodzą z jednego wierzchołka. Przyjmij że długość boku to 'a'.
Oblicz iloczyn skalarny wektorów oraz iloczyn wektorowy (obydwu przypadków AxB i BxA)
13 sty 01:03
mature29: próbuję od godziny złapać nawet początek, ale coś nie idzie

proszę o pomoc
13 sty 01:48
kerajs: Na początek: kąt między tymi wektorami to 60 stopni.
13 sty 09:59
janek191:

α = 60
o
I A I = a
√2
I B I = a
√2
Mamy
Iloczyn skalarny
| | 1 | |
A o B = I AI*I B I * cos α = 2 a2* |
| = a2 |
| | 2 | |
Iloczyn wektorowy
| | √3 | |
I A x B I = I A I* IB I*sin α = 2 a2* |
| = √3a2 − długość A x B |
| | 2 | |
13 sty 15:44
mature29: czy ten kąt mówi nam coś więcej niż informacja że przekątne mają długość a√2 ?
nawet jeżeli, to nie potrafię sobie wyobrazić obliczeń wymaganych iloczynów.
zakładając że wektory są sobie przeciwne, to iloczyn skalarny chcąc nie chcąc, wychodzi −2a2
ale czy to dobra analiza? w jaki sposób poradzić sobie z iloczynem wektorowym?
13 sty 16:33
mature29: ups − nie odswiezylem strony od godziny 12−ej
teraz widzę i dziękuję
13 sty 16:34