Topologia -przekształcenia
Paulina: Niech f: (X,ρX)→(Y,ρY) będzie przekształceniem ciągłym przestrzeni metrycznych. Wykaż, że
wykres funkcji, czyli zbiór
W={(x,y) : y=f(x), x∊X}
jest domknięty w XxY
Wywnioskuj stąd, że przekatna kwadratu kartazjańskiego XxX, którą definiujemy jako
Δ={(x,x) : x∊X}
jest domknięta w XxX.
O co chodzi i jakie jest rozwiązanie?
12 sty 21:54
ABC:
pokaż że dopełnienie wykresu jest otwarte , tak będzie chyba najprościej
12 sty 22:11
Paulina: tylko jak to zrobić, nie potrafię rozwiązywać takich zadań (jest to moją pięto Achillesową na
studiach)
13 sty 09:44
Adamm:
Niech (xn, f(xn)) → (x, y). Wtedy xn → x więc f(xn) → f(x) = y
13 sty 17:40