Zbadaj zbieżność szeregu
Maturzysta: Witam!
Zbadaj zbieżność szeregu:
| | (2n)!−n! | |
∑ (od n=1 do ∞) |
| |
| | n2n+n2 | |
Zrobiłem lim z an, wyszło zero, więc zbieżny... Jakiego byście kryterium użyli? Cauchego chyba
nie bardzo, z d'Alembertem się poddałem. Jakieś porównawcze?
Pozdrawiam
12 sty 19:39
Adamm:
"Zrobiłem lim z an, wyszło zero, więc zbieżny..."
lim a
n ≠ 0 ⇒ szereg rozbieżny
w drugą stronę to nie działa
| | (2n)! | |
cóż, tutaj sobie na pewno można porównać do ∑ |
| , bo taki |
| | n2n | |
szereg wygląda prościej
a na tym można skorzystać np. z kryterium d'Alemberta
12 sty 20:59
Maturzysta: Zrobiłem porównanie z prawej strony, z d'Alemberta wyszedł ten rozbieżny. Wyszło mi dokładnie
(2n+1)(2n+1)/n (limes n−>∞)).
Dziwi mnie, jakbym miał robić z lewej, dlaczego miałby tak robić, skoro lim an wyszło 0. Z
lewej byłoby jasne, an>= szereg rozbieżny − ten też jest rozbieżny
12 sty 22:03
jc: an+1/an →4/e2 < 1, szereg zbieżny.
12 sty 22:14
Maturzysta: | | 2n! | |
@jc w jaki sposób to Pan wykombinował? Z tego |
| ? |
| | n2n | |
12 sty 22:18
jc: W tym wypadku an+1/an →0.
Zdecyduj się, jaki szereg rozważasz.
12 sty 22:22
Maturzysta: Przepraszam, ale zupełnie nie rozumiem co się dzieje.
Nie rozumiem Pana z zapisem an+1/an −>0. Z którego szeregu? Z polecenia, czy z Adamm?
Nie rozumiem też z czego wychodzi 4/e2. Liczyłem granicę z an+1/an z szeregu @Adamm i wyszło
mi 4.
12 sty 22:27
jc: | | (2n)! | | 2n! | |
Najpierw napisałeś szereg ∑ |
| , potem spytałeś o ∑ |
| . |
| | n2n | | n2n | |
Stąd moje pytanie.
12 sty 22:31
Maturzysta: | | (2n)! | |
Tak, oczywiście chodzi mi o |
| . Mea culpa |
| | n2n | |
12 sty 22:33
jc:
| (2n+2)! | | (2n)! | | (2n+2)(2n+1) | | n+1 | |
| : |
| = |
| : ( |
| )2n |
| (n+1)2n+2 | | n2n | | (n+1)2 | | n | |
| | 2(2n+1) | | 1 | |
= |
| : (1+ |
| )2n →4:e2 |
| | n+1 | | n | |
12 sty 22:39
Maturzysta: Moja ślepota nie jest wytłumaczalna, za n nie wstawiłem n+1 w jednym miejscu....
Dziękuję Panu bardzo!
Spokojnej nocy!
12 sty 22:46
Adamm: kryterium porównawcze najlepiej stosować w wersji granicznej
12 sty 23:29
Maturzysta: Dzięki, obejrzałem sobie parę filmów z niego, całkiem przyjemne
13 sty 12:06