układ równań
marek: Rozwiąż układ równań
2|x|+y= 0
x−|y|= −1
x=|y|−1
2||y|−1|+y=0
||2y|−2|+y=0
|2y|+y=2
i robiąc na przedziałach w jednym rozwiązaniu wychodzi mi zły znak, czy takie rozwiązywanie w
ogóle jest poprawne?
12 sty 19:19
ICSP: |a − b| ≠ |a| − |b|
Spróbuj znaleźć kontrprzykład.
12 sty 19:27
marek: jakby nie było tego +y to zrobiłbym |2y|−2=0
pozniej |2y|=2
2y = 2 lub 2y=−2
ale nie wiem co zrobić jak jest tam ten +y
12 sty 19:35
ICSP: 2|x| + y = 0 ⇒ y ≤ 0 ⇒ |y| = −y
x − |y| = −1
x + y = −1
x = −1 − y
2|y + 1| + y = 0
2|y + 1| = −y
(2y + 2 + y)(2y + 2 − y) = 0
3y + 2 = 0 v y + 2 = 0
12 sty 19:40
a@b:

x= 1 i y=−2 v x= −1/3 i y= −2/3
12 sty 19:43
marek: dzięki wielkie
12 sty 19:46