mnozenie
martyna: mam do napisania taki schemat dziala, mozna powiedziec algorytm mnozenia przy pomocy dodawania
mnozenie x*y
1.wynik<− 0
2.licznik<−0
3.if(licznik>y) goto 7
4.wynik<−wynik + x
5.licznik <− licznik + 1
6.goto 3
7.END
i czy moglby mi ktos powiedziec czy w linijce 3 powinno byc licznik=y czy ja mam dobrze
12 sty 18:23
Qulka: powinno być = a bezpieczniej ≥
12 sty 20:30
Filip:
Zastanów się, czy ten algorytm jest poprawny
12 sty 20:36
martyna: no wydawalo mi sie ze poprawny, ale w takim razie sprobuje jutro ze swieza glowa dosc czemu=
12 sty 21:29
Qulka: bo zaczynasz od zera więc ostatni już musisz wyrzucić
12 sty 21:32
Qulka: a może fajniejszy będzie taki

Poniższy algorytm wyznacza z • y = x, gdzie z,y ∊N
Kod:
Mnoz(y, z)
1 x:=0;
2 While z>0 do
3 if odd(z) then
4 x:=x+y
5 y:= 2 * y
6 z:= z div 2
7 return x
12 sty 23:24