określ liczbę rozwiązań równania f(x)=m
marek: Określ liczbę rozwiązań równania f(x)=m w zależności od parametru m.
f(x)=|x|−|x−1|
Robilem to na przedziałach ale wyszły inne rozwiązania niż powinny Pomoże ktoś?
12 sty 18:22
ICSP:

Brak rozwiązań dla |m| > 1
Jedno rozwiązanie dla |m| < 1
Nieskończenie wiele rozwiązań dla m = ±1
Takich zadań nie robi sie na przedziałach.
Odpowiedź odczytujesz z wykresu.
12 sty 18:25
VII:

0 rozwiazan dla y∊(−
∞ −1)U(1,
∞)
nieskonczenie wiele rozwiazan dla y=1 i y=−1
dla y∊(−1,1) jedno rozwiazanie
12 sty 18:25
marek: czyli m to są wartości na osi y?
12 sty 18:34
VII: Dokładnie
12 sty 18:36
marek: okej, dziękuję
12 sty 18:37