Wyznacz dziedzinę funkcji pierwiastkowej
XAE12: Hej, mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak wyznaczyć zbiór wartości funkcji z pierwiastkiem?
Mam taką funkcję: f(x) = (sqrt((x
2)−4))/x
Wiem już jak wyznaczyć dziedzinę, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji, co ze zbiorem
wartości funkcji. Z góry bardzo dziękuję za pomoc
12 sty 18:10
12 sty 18:19
XAE12: Tak, przepraszam, nie wiedziałem jak inaczej to opisać
12 sty 18:20
janek191:

Oblicz granice funkcji w −
∞ i w +
∞.
12 sty 18:24
XAE12: No właśnie na tym polega problem, że nie wiem jak to zrobić. Wiem że pewnie wygląda to jakoś
tak: (−1, 0) v (0, 1), ale nie umiem tego obliczyć
12 sty 18:36
janek191:
Df = ℛ \ ( −2, 2)
f(−2) = f(2) = 0
f(x) = √ 1 − 4/x2 dla x ≥ 2
więc
lim f(x) = 1
x→+∞
f(x) = − √1 − 4/x2 dla x ≤ −2
lim f(x) = − 1
x→ −∞
ZWf = < − 1, 1>
12 sty 18:44