xdx | xdx | ||||||||||||||||||
∫ | = ∫ | = | |||||||||||||||||
√1 − 2x − 3x2) |
|
xdx | ||||||||||||||
= ∫ | ||||||||||||||
|
1 | 2 | |||
√3x+ | = | t | ||
√3 | √3 |
4 | 3x+1 | |||
1−2x−3x2= | [1 − ( | )2] | ||
3 | 2 |
x | dx | |||
∫ | dx=A√−3x2−2x+1+K∫ | |||
√−3x2−2x+1 | √−3x2−2x+1 |
x | (−3x−1)A | K | |||
= | + | ||||
√−3x2−2x+1 | √−3x2−2x+1 | √−3x2−2x+1 |
1 | ||
A=− | ||
3 |
1 | ||
K=− | ||
3 |
x | 1 | 1 | dx | |||||
∫ | dx=− | √−3x2−2x+1− | ∫ | |||||
√−3x2−2x+1 | 3 | 3 | √−3x2−2x+1 |
dx | ||
No i pozostaje ci taka całka do policzenia ∫ | , wykorzystaj wzór: | |
√−3x2−2x+1 |
dx | x | |||
∫ | =arcsin( | )+C | ||
√a2−x2 | a |
1 | 2 | |||
Już rozumiem ideę tego podstawienia √3x+ | = | t, ale nadal nie mam pojęcia | ||
√3 | √3 |
xdx | |||||||||||
∫ | |||||||||||
|
1 | 2 | |||
√3x + | = | t | ||
√3 | √3 |
3x + 1 | |
= t | |
2 |
3 | |
dx = dt | |
2 |
2t − 1 | ||
x = | ||
3 |
| 3 | |||||||||
∫ f(x) dx = ∫ | dt = ... | |||||||||
√4/3 − 4/3 * t2 | 2 |
1 | 2t | |||
√3x+ | = | |||
√3 | √3 |
2t−1 | ||
√3x= | ||
√3 |
2t−1 | ||
x= | ||
3 |
2 | ||
dx= | dt | |
3 |
2 | 2t−1 | ||
∫ | dt | ||
9 | √43−43t2 |
2 | 2t−1 | ||||||||
∫ | dt | ||||||||
9 |
|
√3 | 2t−1 | ||
∫ | dt | ||
9 | √1−t2 |
√3 | 2t | √3 | 1 | ||||
∫ | dx− | ∫ | dt | ||||
9 | √1−t2 | 9 | √1−t2 |
2√3 | √3 | |||
=− | ∫√1−t2− | arcsin(t)+C | ||
9 | 9 |
2√3 | √3 | |||
=− | √1−t2− | arcsin(t)+C | ||
9 | 9 |
4 | 3x+1 | |||
1−2x−3x2= | [1− ( | )2] | ||
3 | 2 |
dx | 3x+1 | 1 | 3x+1 | |||||
∫ | = 1/√4/3 * (2/3) * arcsin | = | arcsin | |||||
√1−2x−3x2 | 2 | √3 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |