Wyznacz zbiór wartości funkcji
Bart: | | x+3 | |
Wyznacz zbiór wartości funkcji określonej wzorem f(x)= |
| |
| | x2+7 | |
Czy da się to zadanie rozwiązać licząc pochodną i później wyznaczając ekstrema lokane funkcji ?
12 sty 17:22
ICSP: Da się, ale to za mało.
Musisz poza ekstremami policzyć jeszcze granice w ±∞
Prosty przykład:
f(x) = x3 − 3x
Funkcja ma dwa ekstrema o wartościach: 2 i −2
Czy to oznacza, że f(R) = [−2 ; 2] ?
12 sty 17:29
Bart: Faktycznie, zajęłoby mi to dużo więcej czasu niż przy porównaniu tej funkcji do m i policzeniu
wszystkiego "normalnie", dzięki za odpowiedz
12 sty 17:32