Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu równań jest para liczb x y
qTarantin0: Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu równań jest para liczb (x,y) spełniająca
nierówność x+y ≥ 1?
my−9x=−4
mx−y=m
wyliczyłem x= m2−4 / m2−9
y = m(m2−4 / m2−9)−m
Po zrobieniu nierówności wyszło mi, że m≥−1, a w odpowiedzi jest m∊(−3,−1> ∪ (3,+∞), wie ktoś
może dlaczego tak jest?
12 sty 17:02
VII: −9x+my=−4
mx−y=m
|−9 m|
m −1 |=W
9−m2=W
stad ze by uklad mial rozwiazanie to W≠0 stad m≠3 i m≠−3
12 sty 17:13
qTarantin0: Ale dlaczego przedział zaczyna się od −3 skoro m≥−1?
12 sty 17:16
ICSP: W = 9 − m
2
W
x = 4 − m
2
W
y = −5m
| | m2 + 5m − 4 | |
x + y = |
| |
| | m2 − 9 | |
x + y ≥ 1
(m+1)(m−3)(m+3) ≥ 0
m ∊ (−3 ; −1> ∪ (3 ;
∞)
12 sty 17:27
qTarantin0: Dziękuję
12 sty 17:30
Eta:

W= −m
2+9 ≠0 ⇒ m≠3 i m≠ −3
W
x= −m
2+4
W
y= −5m
| | m2−4 | | 5m | |
x= |
| i y= |
| |
| | m2−9 | | m2−9 | |
x+y≥1
5(m+1)(m−3)(m+3)≥0
Odp: m∊(−3,1> U (3,
∞)
=================
12 sty 17:32
qTarantin0: Dziękuję
12 sty 17:38