matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
Fruzia:
Suma ośmiu wyrazów ciągu geometrycznego dla q=1/2, a
3
=2 i a
2
=4 Wyszła mi straszny ułamek 488 512 może ktoś sprawdzić? Bardzo prosze
2 mar 15:25
zet:
a
2
= a
1
*q => a
1
= 4*2=8
q
8
−1
1
256
−1
255
S
8
= a
1
*
= 8*
= −16*( −
255
256
)=
q−1
−
1
2
16
2 mar 15:39
Fruzia:
Bardzo, bardzo dziękuje
2 mar 15:49