Równanie na macierzach
Lukasz: Równanie na macierzach
Hej

Potrzebuję pomocy, mam równanie macierzowe i nie wiem za bardzo czy robię coś czego nie można
robić czy mam błąd w obliczeniach.
Równanie:
1 2 3 (−1) 1
0 1 2 *A=A+ 0
1 0 1 1
oznaczę sobie je literami
1. macierz B 2. macierz C
B
−1*A=A+C
B
−1*A−A=C
(B
−1−1)A=C przerzucam na drugą stronę nawias
A = (B
−1−1)
−1C
Czy coś tutaj jest "nielegalnego"?
12 sty 15:36
Lukasz: A i ostatnią linijkę jeszcze zamieniłem na
A = (B−1−1)C
12 sty 15:37
Lukasz: bump
12 sty 17:54
kerajs: Raczej:
A=(B−1−I)−1C gdzie I to macierz jednostkowa stopnia 3,
Przekształcenie z 15:37 nie jest poprawne.
12 sty 21:32
Lukasz: No tak tak macierz I
a czy np jak mam liczbę 2 to mogę ją zamienić na macierz 2*I ?
Co do 15:37
a np (B−1*I)−1 = B*I−1?
13 sty 00:13
Filip:
Lukasz i jak, poradziłeś sobie,? z postaci:
A=(B
−1−I)
−1C to już zwykłe obliczenia
13 sty 00:28
chichi:
Co to znaczy zamienić? @
kerajs Ci wytłumaczył, jak wyciągnąłeś coś przed nawias to tam nie
zostaje np.
2 jako liczba tylko 2I, nie 4 tylko 4I itd.
13 sty 00:30
Lukasz: @chichi
No wiem wiem, ja sobie tylko tak tłumaczę (wiem głupio ale tak mi prościej zrozumieć,

oczywiście mi łatwiej tak zapamiętać że jest to np 4*I [macierz jednostkowa])
@Filip
Zrobiłem właśnie to równanie ale dalej odpowiedź jest inna. Pewnie gdzieś mam jakiś błąd w
obliczeniach

W skrócie:
B
−1*A=A+C
(B
−1−I)*A=C
A=(B
−1−I)
−1*C
i z tego sobie liczę
B
−1=
−
12 −1
12
1 − 1 −1
−
12 1
12
Odejmuję od tego I
i z wyniku liczę (B
−1−I)
−1
wychodzi
−
14 0 −
14
−
18 −
116 0
0 −
18 −
14
Liczę tą macierz *C czyli
A=
−
14 0 −
14 1
−
18 −
116 0 * [ 0]
0 −
18 −
14 1
no i
−1/2
A=[ −1/8 ]
−1/4
a wiem że to nie jest poprawny wynik

Jutro znów przysiądę do tej macierzy i spróbuję bo może
gdzieś w obliczeniach błąd.
13 sty 02:49
Filip:
B−1 prawie dobrze, poza elementem a11
0.5 −1 0.5
1 −1 −1
−0.5 1 0.5
13 sty 09:17
kerajs: @Lukasz
dotyczy: ''a np (B−1*I)−1 = B*I6{−1}?'' z 00:13
Tylko przez przypadek to działanie jest poprawne.
Właściwe przekształcenie to: (AB)−1=B−1 A−1
Nie oznacza to jednak, że prawdziwym jest (A+B)−1=A−1 + B−1
13 sty 09:58
Lukasz: @Filip źle przepisałem z mojej kartki, bo na kartce mam rzeczywiście 1/2 ale to znaczy że dale
nie wychodzi
@kerajs Dobra dzięki. Już liczyłem tak jak wyżej napisałem to zdaje się ze wszystko jesli
chodzi o poprawność działań jest poprawne
jeszcze tylko błąd w obliczeniach znaleźć
13 sty 14:02
Filip:
Mi wyszlo
(B−1−I)−1
−1 0 −1
−0.5 −0.25 0
0 −0.5 −1
13 sty 14:36
Lukasz: @Filip jakby mi wyszło tak jak tobie to byłby poprawny wynik. Czyli coś skopałem w tym
(B
−1−I)
−1
zaraz ogarnę co

Dzięki wielkie !
13 sty 17:40