rozwiąż równanie
krzyś: Cześć, potrzebuje pomocy, ponieważ moje rozumowanie nie zgadza się z poprawną odpowiedzią.
| | 1 | | 1 | |
Rozwiąż równanie: |x+4| − | |
| −3| = |
| +7 |
| | 2 | | 2 | |
zrobiłem to tak:
rozwiązuję w trzech przedziałach:
I (−
∞, −4>
II (−4, 6>
III (6,
∞)
dla x ∊ (−
∞, −4>:
−x−4−0,5x+3 = 0,5x+7
2x = −8
x=−4 ∊ (−
∞, −4>
dla x ∊ (−4, 6>:
x+4−0,5x+3 = 0,5x+7
7=7, równanie tożsamościowe, x ∊ (−4, 6>
dla x ∊ (6,
∞)
x+4+0,5x−3 = 0,5x+7
x=6 ∉ (6,
∞)
z mojego rozwiązania wynikałoby, że x ∊ {−4} ∪ (−4, 6>
poprawna odpowiedź to: x ∊ {−14} ∪ (6,
∞)
proszę o pomoc!