Ujemny wynik całkowania po trójkącie
Nikodem: Witam, potrzebuję szybkiej pomocy.
Mam taką treść zadania: Dane s¡ punkty A = (0, 0), B = (−1, 0), C = (1, 1) oraz D = (0, 1).
Oblicz dwukrotnie
calki na trójkatach ADB.
Całka do obliczenia to ∫∫12x dydx
Narysowałem trójkąt, i wyszło mi że granica całkowania po x jest od −1 do 0, a granica
całkowania po y jest od 0 do x+1.
Natomiast wynik wyszedł mi −2. Czy jest to możliwe? Sprawdzałem kilka razy obliczenia i
wszystko jest ok. Czy powinienem wziąć wartość bezwzględną z tych 12x?
11 sty 18:27
Maciess: Wydaje się ok. Mnie bardziej ciekawi po co nam punkt C podali i liczbę mnogą do jednego
trojkąta
11 sty 18:36
Nikodem: To dlatego że w treści zadania był kolejny podpunkt, do którego odnosiło się to C. Czyli −2 to
dobry wynik? Po prostu dziwi mnie, że pole trójkąta może wyjść ujemne
11 sty 18:39
Maciess: Ta całka nie reprezentuje pola tego trójkąta. A pole trójkąta może byc ujemne. (zorientowane o
ile mnie pamiec nie myli)
11 sty 20:27
Nikodem: Świetnie, dziękuję za odpowiedź
11 sty 23:48