teoria liczb
marcel: | ⎧ | 3x+y=1mod27 | |
| ⎩ | 9x+y=13mod27 |
|
prosze o pomoc z zadaniem.
11 sty 17:55
Adamm:
−2y = 10 (mod 27)
y = −5 = 22 (mod 27)
3x = −21 (mod 27)
9x = −9 (mod 27)
x = −7 (mod 9)
x = −1 (mod 3)
x = 2 (mod 9)
11 sty 19:05
kerajs: Albo zacząć od x
Od drugiego odejmują pierwsze równanie dostając:
6x=12(mod 27)
2x=4(mod 9)
x=2 (mod 9)
itd
11 sty 19:13
Mila:
Układ z modułem złożonym: 27=33
3x+y=1 (mod 27)
9x+y=13 (mod 27)
========== odejmuję (2)−(1)
6x=12(mod 27)
6x=12+27k /:3
2x=4+9k / *5 [(2−1(9)=5(9) ]
x=20+9k⇔ x=2(mod9)
x=2+9k
1) k=0 to x=2+9k
Podstawiam do (1) równania:
3*(2+9k)+y=1
y=−5+27n⇔ y=22 (27)
(2,22)
2) k=1,to x=11+9k
3*(11+9k)+y=1 ⇔y=−32+27n
y=22
(11,22)
3) k=2, to x=20+9k
3*(20+9k)+y=1
y=−59+27n
y=22
(20,22)
=============
11 sty 21:26