Algebra Boole'a, układy logiczne
Szkolniak: Witam. Mam za zadanie zoptymalizować wzór funkcji na podstawie algebry Boole'a.
Negację z 'a' oznaczmy jako: ~a (stąd podwójna negacja niech będzie równa ~~a).
Mój wzór funkcji wygląda następująco:
f(a,b)=~[(~a*~b)+(ab)]
I w sumie doszedłem do czegoś takiego:
~[(~a*~b)+(ab)]=[~(~a*~b)]*[~(ab)]=(~~a+~~b)(~a+~b)=(a+b)(~a+~b)=~a*a+~b*b+b*~a+~a*b=
=a*(~b)+(~a)*b
Jeśli tutaj jest to kompletnie nieczytelne to nie ma problemu żebym wysłał zdjęcie.
Pytanie czy to jest najbardziej optymalna postać?
11 sty 17:51
Adamm: Co to znaczy optymalna
11 sty 18:59
kerajs: Przypuszczam że zamiast: ''Mam za zadanie zoptymalizować wzór funkcji''
miało być: Mam za zadanie zminimalizować wzór funkcji.
Jeśli powyższe jest prawdziwe, to uzyskana postać jest formułą minimalną.
11 sty 19:05
Szkolniak: Mówiąc 'optymalna' miałem na myśli przekształcenie jej postaci do prostszej postaci.
Dzięki piękne kerajs.
12 sty 20:05
12 sty 20:56
12 sty 21:26
Szkolniak: O to, co wkleił
kerajs.
Miałem zbudowany układ składający się z bramek logicznych, na jego podstawie stworzyłem funkcję
daną na początku i właśnie chciałem ją 'zoptymalizować', aby układ zawierał jak najmniej
bramek logicznych i by był on jak najprostszy
12 sty 21:29
Mariusz:
Adaś gdybyś się uczył łaciny to byś wiedział co to jest optymalna
a i tego przymiotnika się nie stopniuje bo już jest w stopniu najwyższym
12 sty 22:15