f(x0 + h) − f(x0) | ||
f'(x0) = limh−>0 | ||
h |
ln(2x0+2h+3) − ln(2x0+3) |
| ||||||||||||
f'(x0)=limh−>0 | =limh−>0 | = | |||||||||||
h | h |
| 2h | ||||||||||||
=limh−>0 | =limh−>0ln(1+ | )1/h | |||||||||||
h | 2x0+3 |
2h | ||
t = | ||
2x0+3 |
(2x0+3)t | ||
h= | ||
2 |
2h | ||
limh−>0ln(1+ | )1/h=limt−>0ln(1+t)2/(2x0+3)t= | |
2x0+3 |
2 | 2 | |||
=limt−>0 | ln(1+t)1/t= | |||
2x0+3 | 2x0+3 |
2 | 2 | |||
f'(2)= | = | |||
4+3 | 7 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |