Ciagi:(
Agulinek: Prosze pomózcie..potrzebuje rozwiązać 2 zadania:
1. Liczby 3x+2,7,−2 w podanej kolejnosci tworza ciag geometryczny liczba x jest równa..Oblicz.
2. liczby 4x+5, x, 7 w podanej kolejnosci tworza ciąg arytmetyczny oblicz x..
Błagam pomóżcie mi:(:(
2 mar 14:54
zet:
1)
a,b.c −−− tworzą ciąg geom. => b2= a*c
rozwiąż równanie: 72= −2( 3x+2)
2) a,b,c −−− tworzą ciąg arytm. => 2b= a+c
rozwiąż równanie: 2x= 4x+5 +7
2 mar 15:06
2 mar 15:12
zet:
zapamiętaj więc te zależności
2 mar 15:14
Agulinek: A moge o jeszcze jedno zapytać?

w ciągu geometrycznym a3=8 a7=1/2 oblicz wyraz pierwszy i iloraz ciągu..
2 mar 15:26
zet: Proszę bardzo

a
3= a
1*q
2 a
7= a
1*q
6= a
1*q
2*q
4
a
1*q
2 = 8 8*q
4=
12 => q
4=
116 => q=
12 v q= −
12
to: a
1*
14= 8 => a
1= 32
2 mar 15:32
Agulinek: Hmm...teraz wyjde na lewuske heh ale trudno...powiem szczerze nie czaje ciągów

a nie da sie
tego jakoś bardziej zrozumiale? bo tak z tego powyzej za bardzo nie kapuje..bo z tych
pierwszych zadań bosko wytłumaczone

juz tamto rozumiem no a tego w ciągu geometrycznym nie
za szczególnie..nawet bym nie pytała ale mam sprawdzian z tego a wtedy juz gotowca nie dam
rady podłożyć..buuu..
2 mar 15:39
zet:
No to inaczej:
ze wzoru na : a
n= a
1*q
n−1
to: a
3= a
1*q
2 (**) a
7= a
1*q
6 = a
1*q
2*q
4 za a
1*q
2 podstawiasz 8
za a
7
−− podstawiasz
12
otrzymujesz: z (**)
12=
8*q
4
to: q
4=
12*
18=
116
to q=
4√1/16 =
12
lub q= −
4√1/16= −
12
to a
1*q
2=8 => a
1*
14= 8 => a
1=8*4 = 32
dla q= −
12
otrzymasz to samo: a
1*(−
12)
2= 8 => a
1*
14= 8 => a
1= 8*4= 32
więc są dwa takie ciągi:
| : a
1= 32 i q=
12
| | : a
1= 32 i q= −
12
P.S. Już bardziej nie potrafię tego wytłumaczyć
2 mar 15:57
2 mar 16:06