Rozkład funkcji wymiernej na ułamki proste
Shizzer: Rozkład na ułamki proste
| | 1 | | A | | B | |
2. |
| = |
| + |
| |
| | 6x2−13x+6 | | 3x−2 | | 2x−3 | |
Zgodnie z Wolframem i moimi obliczeniami oba te zapisy dają różne A i B. Poprawny rozkład
na ułamki proste jest realizowany poprzez zapis numer 2. Jeśli jest to trywialne pytanie to
przepraszam, ale chciałbym to zrozumieć. Dlaczego przy rozkładzie na ułamki proste 1. zapis
jest błędny?
11 sty 16:02
Filip:
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
6x2−13x+6=6(x− |
| )(x− |
| )=2*3(x− |
| )(x− |
| )=(3x−2)(2x−3) |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
11 sty 16:07
VII: Pytanie bylo dlaczego
11 sty 16:11
Shizzer: Aaa no tak, zapomniałem o tym współczynniku a w postaci iloczynowej. Dzięki Filip!
11 sty 16:14
Filip:
Wskazałem błąd, nie uwzględnił 6 w pierwszym rozkładzie
11 sty 16:14