zbiory
zbiór: Mam pytanie, czy jeśli liczymy moc zbioru i mamy np. taki zbiór:
{0,0,1,2,2,3,3,5,6,6,11,11}
to liczby które się powtarzają liczymy kilka razy czy tylko raz jedną liczbę?
tak jak w tym przypadku [A]= 12 czy [A]= 7?
11 sty 11:38
ICSP: to nie jest zbiór.
W zbiorze elementy się nie powtarzają.
11 sty 11:40
zbiór: czyli liczymy tylko raz jedną liczbę, tak?
11 sty 11:43
zbiór: /jeden raz jedną liczbę
11 sty 11:45
zbiór: ?
11 sty 11:58
HGH: to nie jest zbior to nie policzysz mocy zbioru
11 sty 12:06
11 sty 12:08
zbiór: ok, ale podstawowe pojęcie zbioru zawiera tylko ilość jego elementów (bez powtórzeń), tak?
11 sty 12:20
ICSP: W podstawowym pojęciu zbioru nie ma powtórzeń.
11 sty 12:24
zbiór: ok, dziękuję
11 sty 12:24
Adamm:
@ICSP "to nie jest zbiór"
{0,0,1,2,2,3,3,5,6,6,11,11} to zbiór składający się z elementów 0,0,1,2,2,3,3,5,6,6,11,11
{0,0,1,2,2,3,3,5,6,6,11,11} = {0, 1, 2, 3, 5, 6, 11}
11 sty 20:39