oblicz całkę nieoznaczoną
a_psik: oblicz całki nieoznaczone: całka((x4 + 5/(x2))2 + cosx)dx
11 sty 11:28
Jerzy:
Wykonaj działanie i rozbij na całki elementarne.
11 sty 11:29
Filip:
Cześć
Jerzy, wiadomo jak wygląda całka?
| | x4+5 | | 5 | |
∫(( |
| )2+cosx)dx czy ∫((x4+ |
| )2+cosx)dx |
| | x2 | | (x2) | |
Patrząc na zapis to drugie, jednak proszę o odpowiedż autora
11 sty 11:40
a_psik: drugie
11 sty 11:41
Filip: | | 5 | |
∫((x4+ |
| )2+cosx)dx=∫x8dx+∫10x2dx+25∫x−4dx+∫cosxdx= |
| | x2 | |
| | 1 | | 10 | | 25 | |
= |
| x9+ |
| x3− |
| x−3+sinx |
| | 9 | | 3 | | 3 | |
11 sty 11:46
a_psik: Bardzo dziękuję
11 sty 11:47