eliminacja Gaussa
Angela: witam potrzebuje pomocy z jednym zadaniem wynik mi nie wychodzi , tresc zad
rozwiaz uklad stosujac eliminacje Gaussa
x1 + x2 + 2x3 = 5
2x1 + x2 + x3 = 6
x1 − x3 = 1
nie moge dojsc do wyniku
(1+t,4−3t,t)
11 sty 10:19
kerajs: Odejmując od równania drugiego podwojone równanie pierwsze, a od równania trzeciego równanie
pierwsze dostaje się układ
x1 + x2 + 2x3 = 5
− x2 −3 x3 = −4
− x2 −3 x3 = −4
Skreśl trzecie równanie, x3 potraktuj jako parametr, a dostaniesz wynik który podałaś.
11 sty 12:42