mole
Szugal: Zadanie z chemii, mógłby ktoś pomóc?
Witam wszystkich. Mam jutro poprawę sprawdzaniu z chemii a dokładnie mole.
Przykładowe zadanie:
Oblicz jaką liczbę moli stanowi:
a) 45g siarki
b) 6,6dm3 tlenku w warunkach normalnych
Oblicz masę
1,2 mola pełnowartościowego sodu
11,2 dm3 NH3 w warunkach normalnych
0,96 dm3 H2S w warunkach normalnych
Na pewno jest tu ktoś, kto potrafi wykonać kilka, takich banalnych zadań. Niestety nie ja

,
mógłby mi ktoś to wytłumaczyć?, jak nie tu to moze gg ?
proszę
2 mar 14:29
Mateusz: w b) zapisz jakiego tlenku bo tlenków są setki a nawet tysiące
2 mar 14:40
Szugal: pomyłka, ma być tlenu
2 mar 14:43
Mateusz: Masa molowa siarki to 32g/mol
wiemy ze
1mol S→32g
x moli→45g S
−−−−−−−−−−−−−−−−
x = ? proporcje zna

jak nie to to wygląda tak że mnozysz na krzyz dzielisz przez współczynnik
przy x
b) napisz jaki to tlenek zrobie potem
masa molowa sodu wynosi 23 /mol
1 mol Na→23g
1,2 mola Na→ xg
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x = ? policz
1 mol dowolnego gazu w warunkach normalnych zajmuje objętość 22,4dm
3 co łatwo wykazac z
rownania Clapeyrona ale nie bede sie rozpisywał

licze mase molową NH
3 wynosi ona 17g/mol
1 mol NH
3→22,4dm
3
17g NH
3→ 22,4dm
3
x g→ 11,2dm
3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x = ? policz
reszta analogicznie chyba poradzisz sobie jak co to podaj wyniki a sprawdze
2 mar 14:48
Szugal: Mateusz, mógłbyś podać nr gg?
Chciałbym się dobrze przygotować

nie chcę kolejnej bani.
2 mar 14:51
Mateusz: 15933378
2 mar 14:52