narysuj układ opisany nierównościami
yrdyd:

Dla obszaru D opisanego nierównościami, określ które zdania są prawdziwe.
| ⎧ | x+y>=2 | |
| ⎜ | x+y<=7 | |
| ⎨ | y>=4 |
|
| ⎩ | x,y>=0 | |
a) Jeden z wierzchołków obszaru D ma współrzędne (x,y) = 3,4
b) Obszar D jest trójkątem
c) Jeden z boków obszaru D leży na prostej y=0
d) Jeden z wierzchołków obszaru D ma współrzędne (x,y) = 0,0
Utworzyłem z nierówności równiania:
y=−x+2
y=−x+7
y=4
I na podstawie tych równań narysowałem proste widoczne na rysunku wyżej, do tego mam obszar
wspólny.
Wyszło mi, że odpowiedzi:
a) Prawidłowa
b) Prawidłowa
c) Błędna
d) Błędna
Mógłby mi ktoś sprawdzić? Ewentualnie wyjaśnić czy czegoś nie mam źle?