Zastosowanie pochodnej
Witam: Wyznaczyc równanie prostej przechodzacej przez punkt A(0, 2) i stycznej do krzywej y = xe−x2
.
Witam , jak to policzyć?
10 sty 22:05
Szkolniak: Skąd taki przykład?
10 sty 22:21
janek191:

Może A = ( 2, 0) ?
10 sty 23:11
jc: f(x)=xe
−x2
Styczna w punkcie (p, f(p)):
f'(p)=(1−2p
2)e
−p2
y=(1−2p
2)e
−p2(x−p)+pe
−p2= [(1−2p
2) x + 2p
3]e
−p2
Podstawiam x=2, y=0.
(1−2p
2)(2−p)+p=0
p
3−2p
2+1=0
10 sty 23:36
jc: Mamy 3 styczne, przez punkt (0,2) nie przechodzi żadna styczna.
10 sty 23:41