10 sty 16:32
janek191:
Popraw treść zadania 1.
10 sty 16:49
anonim123: trzeba w zadaniu 1 rozwiązać nierówność
10 sty 16:56
Jerzy:
Ad1) Co to jest moduł z dwóch wyrażeń algebraicznych ?
10 sty 17:02
6latek: Witam

Wstaw kreske ulamkowa
10 sty 17:03
6latek: anonim123 Naprawde nic z tego nie potrafisz policzyc?
10 sty 17:06
Mila:

1)
| | 3 | |
|4x+1|>2*|2x−3| /2 i x≠ |
| |
| | 2 | |
16x
2+8x+1>4*(4x
2−12x+9)
16x
2+8x+1>16x
2−48x+36
56x>35
10 sty 17:14
janek191:
z.3
1) x
2 − x − 6 ≥ 0
( x + 2)*(x − 3) ≥ 0
x∊ ( −
∞, − 2> ∪ < 3, +
∞)
2) x ≠ − 2
Odp. x ∊ ( −
∞, − 2) ∪ < 3 , +
∞)
10 sty 17:28
janek191:
Wyznacz dziedzinę:
f(x) = √ln (x2 − 3 x + 3)
1) ln (x2 −3 x + 3) ≥ 0
ln (x2 −3 x + 3) ≥ ln 1
x2 −3 x + 3 ≥ 1
x2 −3 x + 2 ≥ 0
(x −1)*(x −2) ≥ 0
x∊ ( − ∞, 1> ∪ < 2, +∞)
2)
x2 −3 x + 3 > 0
Δ = 9 −4*1*3 < 0
x∊ ( − ∞, +∞)
Odp. x ∊ ( − ∞, 1 > ∪ < 2, +∞)
=========================
10 sty 17:58
anonim123: Nie mam czasu tego rozwiązać i nie bardzo wiem jak
10 sty 18:24
Mila:

b)
x≠1 i x≠−1
1) |x
2−1|=x
2−1 dla x<−1 lub x>1
|x
2−5x+3|<x
2−1⇔
x
2−5x+3>−x
2+1 i x
2−5x+3<x
2−1 i (x<−1 lub x>1)
2x
2−5x+2>0 i −5x<−4
Δ=9
| | 1 | | 4 | |
(x∊(−∞, |
| )∪(2,∞) lub x∊( |
| ,∞) i (x<−1 lub x>1) |
| | 2 | | 5 | |
x∊(2,
∞)
======
2)
Lub
|x
2−1|=−x
2+1 dla x∊(1,1)
wtedy mamy nierówność:
|x
2−5x+3|<−x
2+1⇔
x
2−1<x
2−5x+3<−x
2+1 rozwiąż sama, skorzystaj z rozwiązanych wyżej fragmentów
stąd mamy rozw.
===============
odp. Suma rozwiązań (1) +(2)
================
10 sty 19:08