W pewnej restauracji pięciu klientów zamówiło identyczne obiady za 20zł każdy.
Asia: W pewnej restauracji pięciu klientów zamówiło identyczne obiady za 20zł każdy.
(a) Na ile sposobów kelner może rozdzielić rachunek, zakładając że można to zrobić
jedynie wielokrotnościami 10 zł?
(b) A co jeżeli każdy z klientów chciałby zapłacić po co najmniej 10 zł?
(c) A co jeśli jeden z klientów nalega, że chciałby zapłacić za co najmniej swój
obiad?
Nie za bardzo wiem jak to zrobić w sposób inny niż rozpisywanie wszystkich możliwości, więc
proszę o pomoc w jakimś sprytniejszym rozwiązaniu tego zdania. Z góry dziękuje za pomoc.
10 sty 16:23
10 sty 17:44
Asia: Mógłbyś wytłumaczyć skąd wziąłeś te wyniki?
10 sty 18:09
kerajs: 5 x 20 zł = 10 x 10 zł
Szukana liczba podziałów rachunku:
a)
to liczba rozwiązań równania x1+x2+x3+x4+x5=10 w liczbach naturalnych
b)
to liczba rozwiązań równania x1+x2+x3+x4+x5=10 w liczbach naturalnych dodatnich
c)
(jeśli klientem stawiającym jest x1) to liczba rozwiązań równania (x1+2)+x2+x3+x4+x5=10
w liczbach naturalnych
10 sty 18:48
Asia: Dzięki wielkie, teraz ma to sens, nie wpadłabym na to aby podzielić 100 zł na 10*10zł
10 sty 19:20