10 sty 16:17
krzysiu: nie ma
10 sty 16:30
Dingo: To jak to trzeba rozwiązać...
10 sty 16:34
jc: Osobno liczysz granicę ciągów:
(5
n+n
23
n+n2
2n)
1/n
a potem mnożysz.
−−−
lim a
n = b
n = g nie ma sensu, lewa i prawa strona nie zależy od n, a środek zależy.
co to znaczy − rozpisanie granicy przy e?
| | 3n−2 | | 3n+5 | | | |
( |
| )4n−1 = |
| |
| |
| | 3n+5 | | 3n−2 | | | |
| | e−2*4/3 | |
→1* |
| =e−28/3 |
| | e5*4/3 | |
10 sty 16:39
ICSP: Najpierw zajmij się oszacowanie pierwiastka.
Potem swoje oszacowanie przemnóż przez to co znajduje się przed pierwiastkiem
Potem skorzystaj z twierdzenia o trzech ciągach.
10 sty 16:39
Dingo: jc no to tak właśnie zrobiłem. Pierwszy nawias wyszedł mi e−28/3. A drugi mam niżej
wyliczony
i wyszedł mi 5 ( obliczony metodą trzech ciągów). Już sam nie wiem...
10 sty 16:52
Dingo: Bardzo bym prosił żeby ktoś mi to rozpisał. W sumie chodzi i tylko o ten nieszczęsny
pierwiastek
10 sty 16:53
jc: Można np. tak
5n≤5n+n23n+n22n ≤3 n2 5n
5 ≤ (5n+n23n+n22n)1/n ≤ 5 n√3 (n√n)2 →5
dlatego (5n+n23n+n22n)1/n →5
10 sty 17:12
Dingo: A to co było nie tak z moim przekształceniem? Bo mi też tam wyszło 5 po uproszczeniu. i to 5
trzeba pomnozyć razy e−28/3 ? I wychodzi 5e−28/3 ?
10 sty 17:50
jc: Granica wyrażenia, które postawiłeś po prawej stronie równa jest 25.
10 sty 18:09
Dingo: Czyli, że pierwiastek stopnia n z n2 jest równy 1?
10 sty 18:26