współrzędne punktu
dzień dobry:

Cześć. Proszę o pomoc:
Dane:
Boki trójkąta (AB, AC, BC) są znane: AB=250; AC=900; BC=850
Kąty k1 i k2 również są znane k1=54; k2=38 stopni
odległość l jest znana − 450
siwe proste: jedna jest II do x, druga jest przedłużeniem boku AC
Szukane:
Jak wyliczyć współrzędne punktu d=(xd, yd)?
Zależy mi na zrozumieniu, najlepiej wyjaśnieniu na symbolach
10 sty 15:53
ite: Bez znajomości odległości któregoś z punktów A,B,C od osi OY nie da się wyliczyć.
10 sty 16:05
ite: Brakuje jeszcze długości odcinka CD.
10 sty 16:06
dzień dobry: CD=960
10 sty 16:18
dzień dobry: Punkt A zaczepiony na OY
10 sty 16:21
dzień dobry: ktoś pomoże
10 sty 17:34
dzień dobry: .
10 sty 19:52
kerajs: 1) z twierdzenia kosinusów wylicz kąt A
2) współrzędne punktu C: C=( |AC| cos (A−k1) ; l +|AC| cos (A−k1) )
3) współrzędne punktu D:
D=( |AC| cos (A−k1) +|CD| cos (A−k1−k2) ; l +|AC| cos (A−k1)+|CD| sin (A−k1−k2) )
10 sty 20:11