Stożek
Stożeczek: W kulę o promieniu R wpisano stożek. Jaki musi być promień podstawy ( w odniesieniu do R), aby
pole powierzchni bocznej stożka było największe
10 sty 15:23
10 sty 19:24
Filip:
Cześć
kerajs, co stawiasz?
10 sty 19:26
kerajs:
Siemasz.
Stawiam to co zwykle, czyli kiepską reputację.
10 sty 19:28
Mila:
No to napisz , jak to liczyłeś
11 sty 21:46
Eta:
Hej Mila
Też mam taką odpowiedź
11 sty 22:13
jc: Tak samo.
11 sty 22:16
chichi:
Autor i tak już chyba zapomniał
11 sty 23:14
Minato:

α ∊ (0, 90)
P(r,l) = πrl
W ΔSDB
| | r | |
sin(2α) = |
| ⇒ r = Rsin(2α) = 2Rsinαcosα |
| | R | |
W ΔCDB
| | r | | r | | Rsin(2α) | |
sinα = |
| → l = |
| = |
| = 2Rcosα |
| | l | | sinα | | sinα | |
P(α) = π*2Rsinαcosα*2Rcosα = 4πR
2sinαcos
2α =
= 4πR
2sinα(1−sin
2) = 4πR
2(sinα − sin
3α)
P'(α) = 4πR
2(cosα − 3sin
2αcosα) = 0
cosα−3sin
2αcosα = 0
cosα(1−3sin
2α) = 0
| | √3 | |
sprzeczność, bo α∊(0, 90) lub sinα = |
| |
| | 3 | |
[UWAGA: należy sprawdzić czy faktycznie w tym punkcie jest maksimum]
Doliczamy cosα z jedynki trygonometrycznej
| | √3 | | √6 | | 2√2 | |
r = 2R* |
| * |
| = |
| R |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
12 sty 11:01